Eveniment nautic 2016: Cupa Dobrogea, cea mai complexa competitie sportiva de yachting

Category: Evenimente
Accesări: 1978

Marina Eforie din localitatea Eforie Nord, va gazdui miercuri, 8 iunie 2016, de la ora 19.00, festivitatea de deschidere a celui mai mare eveniment sportiv de yachting, organizat pâna acum pe litoralul vestic al Marii Negre – CUPA DOBROGEI, eveniment format din Regata Internationala Cupa Dobrogei la clasele Centreboards și Regatta Internationala Poseidon – Balchik, dedicata yachturilor din clasa Keelboats. 

 CUPA DOBROGEI la yachting, eveniment aflat la a cincea editie, se va desfasura în perioada 8 – 11 iunie 2016, iar prin alaturarea celor doua clase de ambarcatiuni (centerboards si keelboats) in cadrul aceluiasi eveniment, competitia aduce laolalta sportivi de toate vârstele, incurajandu-se astfel dezvoltarea acestei ramuri sportive – sportul cu vele.

CUPA DOBROGEI devine astfel cea mai complexa competitie sportiva de yachting si unica transfrontaliera.

***

Regata Internationala Cupa Dobrogei la yachting deschisa tuturor claselor de veliere sportive din categoria Centreboards a fost initiata de Clubul Nautic Roman si Morski Klub Balchik in anul 2011, fiind incrisa concomitent in calendarele federatiilor de yachting din cele doua tari si gazduita alternativ de cluburile organizatoare din Romania si Bulgaria. Ajunsa la cea de-a cincea editie, competitia velistica se va desfasura in anul 2016 sub titulatura CUPA DOBROGEI,  ca urmare a asocierii la Autoritatea Organizatoare a C. S. Black Sea Competition, alaturi de Clubul Nautic Roman si Morski Klub Balchik, si a crearii sectiunii pentru yachturi (Keelboats) – Regata Internationala Poseidon-Balchik.

Regatta Poseidon este una din competitiile de traditie de pe litoralul vestic al Marii Negre, reprezentand prima etapa din cadrul Trofeului Black Sea Sailing organizat pentru al cincilea an consecutiv de Asociatia Black Sea Sailing. Anul acesta, Regatta Poseidon imbraca o noua forma – „Regatta Internationala Poseidon- Balchik” - ca urmare a extinderii protocolului de asociere intre Clubul Nautic Roman si Morski Klub Balchik, prin cooptarea AS CS Black Sea Competition.

La startul primei regate a Cupei Dobrogei la yachting,  programat joi, 9 iunie, in rada Marinei Eforie, participa aproximativ 100  de veliere la sectiunile Centreboards si Keelboats. Competitia se desfasoara la clasele: Optimist, Laser 4.7, Laser Radial, Laser Standard si 420 (Centreboards) si pentru clasele Racer, Cruiser si o clasa non-formala - Rally Class (Keelboats).

La Sectiune Centreboards vor fi acordate premii constand in cupe – pentru primul loc adjudecat la clasele si categoriile de concurs, diplome si medalii si pentru primii trei clasati la toate clasele si categoriile competitionale. Pentru cel mai bun rezultat cumulativ calculat la toate clasele si categoriile de participare, se acorda Trofeul Transmisibil „Cupa Dobrogei”, unei echipe de club, festivitatea de premiere fiind programata sambata 11 iunie, dupa-amaiza, la finalul ultimei curse competionale, la Tabara Luminita, din la Eforie Nord. 

In acelasi timp, pentru Sectiunea Keelboats (Yachturi), se acorda Diploma si Trofeul “Cupa Dobrogei” echipajului care obtine cel mai bun cronometraj in timp real pe distanta de 60 de mile maritime intre Eforie Nord si Balcic, in cadrul unei ceremonii separate, in Orasul Balcic, vineri, 10 iunie. La finalul zilei de sambata, 11 iunie va fi organizata festivitatea de premiere la Sectiunea Keelboats (Yachturi), ca urmare a participarii la toate cursele anuntate a se desfasura in cadrul Regatei Internationale Posedion – Balchik.

Regalul nautic, ce va lua startul pe 9 iunie din Marina Eforie Nord, marcheaza totodata, prin Regatta Internationala Poseidon- Balchik, si prima etapa dintr-o serie de cinci regate ce constituie impreuna Romania Cup 2016:

- Regatta Poseidon (8-11 iunie 2016)

- Regatta Regina Maria (24-26 iunie 2016)

- Regatta Life Harbour (22-24 iulie 2016)

- Regatta Bricul Mircea (12-14 august 2016)

- Regatta Callatis (26-28 august 2016),

Romania Cup este organizata de Asociatia Black Sea Sailing in parteneriat cu Life Harbour. Evenimentul a ajuns in acest an la cea de-a patra editie si este cea mai importanta competitie de yachturi cu vele inscrisa in calendarul sportiv al Federatiei Romane de Yachting (FRY), la sectiunea offshore.

Reprezentantii Autoritatii Organizatoare, considera ca prin coorodonarea eforturilor partenerilor romani si bulgari, pentru realizarea competitiei velistice Cupa Dobrogei, la clasele de ambarcatiuni din cadrul sectiunilor  Centreboards si Keelboats), yachtingul competitional de la Marea Neagra va deveni mai interesant si mai provocator.

Evenimentul este organizat in parteneriat cu Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Constanta si Statul Major al Fortelor Navale Romane, cu contributia Garzii de Coasta, ISIS Hospital, S.C. Perla Harghitei, Crama Darie, Balta Vlahi, Dobrogea Group, Club Doors, Scoala de Navigatie “Sail Adventures”, Chateau Vaterly, Restaurant Sailors – Eforie Nord, Kaliakia Resort, Hotel Antic – Balchik, Restaurant Hemingway – Balchik, fiind sustinut de Marina Eforie, Primaria Eforie si Municipalitatea Balchik.